6 Nisan 2012 Cuma

Stieg Larsson


Milenyum üçlemesinin yazarı olan Karl Stig-Erland Larsson, 1954 yılında doğan, 2004 yılında hayatını kaybeden İsveçli gazeteci ve yazardır.
Ejderha Dövmeli Kız (The Girl with the Dragon Tattoo), Ateşle Oynayan Kız (The Girl Who Played with Fire), Eşek Arısı Kovanına Çomak Sokan Kız (The Girl Who Kicked the Hornets' Nest) romanları, 40'tan fazla dile çevrilmiş ve milyonlarca satmıştır.
Asıl ilginç olan, sonradan olağanüstü başarı kazanmalarına rağmen, Larsson öldüğünde romanlarının henüz basılmamış olmasıydı. Çünkü işten sonra sadece kendi keyfi için yazdığı kitapları hiçbir yayınevine göndermemişti.
İlk romanı olan Ejderha Dövmeli Kız, ölümünden 1 yıl sonra, 2005 yılında İsveç'te basıldı. Kitabın orijinal ismi Man som hatar kvinnor yani, Kadınlardan Nefret Eden Adam'dı. Fakat İngilizce ‘ye The Girl with the Dragon Tattoo (Ejderha Dövmeli Kız) ismiyle çevrildi.
Larsson, Milenyumu 10 kitaplık bir roman serisi olarak planlamıştı. Hatta dördüncü romanın ilk 4 bölümünü de yazmıştı. Ölümünden sonra, dizüstü bilgisayarında beşinci ve altıncı kitaba dair notlar da bulundu.

Millennium Serisi;
2005 The Girl With the Dragon Tattoo (Ejderha Dövmeli Kız)
2006 The Girl Who Played With Fire (Ateşle Oynayan Kız)
2007 The Girl Who Kicked the Hornet's Nest (Arı Kovanına Çomak Sokan Kız)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder